Wat je moet weten over mobiele telefonie!

Straling van mobiele telefoon en de risico’s

Er is al jaren veel te doen over de gevaren van straling van mobiele telefoons. Wetenschappers beweren dat blootstelling, en dan vooral veelvuldige blootstelling, enorme gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vooral voor kinderen is deze blootstelling riskant, maar ook voor volwassenen is dit niet zonder gevolgen.

no cellsDe reden waarom de straling voor kinderen gevaarlijker is, is omdat straling makkelijker en dieper de kinderschedel indringt en daardoor meer schade aan kan brengen. Hoe langer een mobiele telefoon door iemand gebruikt wordt, hoe meer kans er is op schade aan de hersenen door hersentumoren. Wanneer je tien jaar gebruik hebt gemaakt van een mobiele telefoon, is het risico al verdubbeld, aldus de Zweedse oncoloog Lennart Hardell. Daarnaast groeit de huidige generatie op met mobiele telefonie: de generatie ervoor was op jonge leeftijd nog niet bekend met de GSM. Zij zullen dan ook veel langer blootgesteld worden aan de straling. Over dit effect valt nu dan ook nog niets te zeggen, maar wellicht over 50 a 60 jaar wel.

Over de straling en de gevaren ervan is dus al heel veel gezegd en geschreven. Er zijn bijzonder gepassioneerde tegenstanders, maar er zijn ook veel mensen die dit weer afdoen als ‘onzin’ en ‘bangmakerij’. Er wordt door tegenstanders geadviseerd het liefst geen gebruik van een mobiele telefoon te maken en als het toch moet, de telefoon dan niet tegen het oor te houden. Het dragen van de telefoon in de broekzak zou voor onvruchtbaarheid zorgen en het bewaren van de telefoon op het nachtkastje zou ook kankerverwekkend zijn. In sommige landen als Frankrijk is het mobiel bellen op scholen al verboden.

Toch valt nog te betwijfelen of de straling wel zo gevaarlijk is, of in ieder geval gevaarlijker dan andere straling waar we al decennia mee te maken hebben. Mensen staan niet stil bij de straling die bijvoorbeeld uit een magnetron komt of zelfs televisies. Het is ook niet bewezen dat hersentumoren zich vaker aandienen dan toen er nog geen, of minder gebruik werd gemaakt van een mobiele telefoon.

Momenteel is het nog onduidelijk wat de effecten van de straling zijn. Er zijn verhalen die elkaar tegenspreken. De tijd zal het uiteindelijk leren.

 

Bekijk hier de uitzending van Zembla:
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.