Wat je moet weten over mobiele telefonie!

Mobiele telefoonaanbieders in Nederland

Er zijn ontzettend veel mobiele telefoonaanbieders in Nederland. KPN zette destijds de eerste stap en daarna volgde Libertel in 1994. In eerste instantie waren er maar een paar aanbieders op het gebied van mobiele telefonie, zoals KPN, Libertel (later Vodafone) en Telfort. Uiteindelijk durfden steeds meer bedrijven de stap in de wereld van de mobiele telefonie te zetten.

Zo kun je bijvoorbeeld bij onder andere Albert Hein, Hema en Kruidvat al een abonnement afsluiten. Bij deze aanbieders bel je dan over het netwerk van een van de grote spelers in de markt zoals KPN en Vodafone.

In 2012 is er een top 6 van mobiele telefonieaanbieders opgesteld. Hierbij is gelet op bereik, kwaliteit, prijs en service. Vooral op het gebied van bereik kunnen er onderling veel verschillen zijn. In 2012 scoorde KPN bijvoorbeeld veruit het hoogste op het gebied van bereik. T-mobile/Ben scoorde extreem slecht, ze behaalden slechts een 2,2. De prijs van T-Mobile/Ben daartegenover was weer een stuk positiever dan de nummer één uit de lijst, KPN. KPN scoorde op het gebied van prijs het slechtste met slechts een 2,1. Op het gebied van service scoorden alle providers een dikke onvoldoende. KPN scoorde het beste met een trieste 4 en Debitel lukte het niet om meer dan een 1,1 te scoren. Op het gebied van service valt er bij alle providers dus genoeg te verbeteren. Het duurt in veel gevallen meerdere maanden voordat een probleem is opgelost. Het wil niet zeggen dat als je contact opneemt, je onvriendelijk te woord wordt gestaan: zolang je geen problemen hebt, is er niets aan de hand. KPN scoort in ieder geval op 3 van de vier onderdelen het beste: bereik, kwaliteit en service. T-Mobile/Ben staat op de laatste plaats in de top 6, maar scoort zeker niet op alle punten het slechtste. Alleen op bereik hebben ze de laagste score. Toch is hun overall score het laagst.

simkaart_simkaarten_977843qDe top 6 van mobiele aanbieders van 2012 ziet er als volgt uit:

1. KPN
2. Vodafone
3. Orange
4. Debitel
5. Telfort
6. T-Mobile/Ben