Wat je moet weten over mobiele telefonie!

De soorten netwerken van Nederland

Een aanbieder voor mobiele telefonie maakt gebruik van een netwerk om haar diensten aan de consument te leveren. Er zijn diverse netwerken waar gebruik van gemaakt kan worden. Je moet hierbij denken aan GSM, GPRS, UMTS, HSPA, LTE en WiMAX.

GPRSGSM en GPRS

GPRS wordt omschreven als een uitbreiding op het gsm-netwerk. Via het GSM-netwerk kun je bellen en smsen. Het GPRS-netwerk biedt de mogelijkheid om met een snelheid van 64 kbps te downloaden. Hiermee kun je net iets meer dan via het GSM-netwerk, zoals MMSen en e-mailen. Aan het bereik is ten opzichte van het GSM-netwerk niets veranderd. Het GSM- en het GPRS-netwerk wordt ook wel 2G genoemd.

UMTS, HSDPA en HSPA

Na GPRS werd UMTS ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om 384 kbps te downloaden. De dekking is behoorlijk breed in ons land. HSDPA is ongeveer net zo snel als ADSL internet. Snelheden tot 7,2 Mbps voor het downloaden en 1,4 Mbps voor het uploaden kunnen worden behaald. Niet iedere provider biedt deze snelheden en deze dekking. HSPA is weer de opvolger van HSDPA. Met HSPA behaal je snelheden van 28,8 Mbps voor downloaden en 5,8 Mbps voor uploaden. UMTS en HSDPA worden ook we 3G genoemd.

LTE

LTE is nog sneller dan alle voorgangers. Ericsson heeft zelfs datasnelheden tot 1 Gbps aangetoond. LTE is de opvolger van de 3G netwerken en wordt ook wel 4G genoemd. Downloaden en uploaden met de smartphone gaat hiermee nog sneller.