Wat je moet weten over mobiele telefonie!

Auto’s en mobieltjes: yin en yang?

op sep 3, 2014 in Nieuws

carplayNog een paar maanden, dan is het de normaalste zaak van de wereld om je auto met je mobiele telefoon te bedienen. Volvo heeft aangekondigd dat hun automodellen vanaf 2015 standaard werken met Volvo On Call en Sensus Connect. Via een app op je iPhone lees je de locatie van je auto af, de afgelegde afstand en het brandstofniveau. Je kunt de auto openen en op slot doen, draadloos muziek streamen en berichten beluisteren. Op afstand kun je de auto laten toeteren, de lampen laten knipperen en de verwarming aanzetten. De applicatie stuurt je een melding wanneer de remvloeistof bijna op is, er lampen stuk zijn of de bandenspanning te wensen over laat. Bij een botsing worden automatisch de hulpdiensten gewaarschuwd en met trackingtechnologie kan je gestolen Volvo worden teruggevonden.

Apple in de auto

Volvo’s samenwerking met Apple’s CarPlay, in juni 2013 geïntroduceerd als iOS in the Car, laat nog even op zich wachten. Apple kondigde CarPlay-ondersteuning als onderdeel van iOS 7.1 aan, maar de meeste autofabrikanten hebben hun CarPlay-plannen uitgesteld naar 2015.

CarPlay biedt de mogelijkheden van andere auto-entertainmentsystemen, maar dan voor iOS. Je koppelt je iPhone met een kabeltje aan het autosysteem en ziet alles wat je op je iOS-apparaat doet op het beeldscherm in de auto. Via het scherm, met spraakcommando’s en de knoppen in de auto heb je toegang tot iPhone-functies. Je kunt bellen, navigeren naar adressen in je telefoon, berichten op je autoscherm bekijken en muziek op je iPhone beluisteren via de bediening van je auto. Ook de verkeersomstandigheden en verwachte aankomsttijd worden getoond.

Apple versus Google

android-autoGoogle heeft vergelijkbare plannen. Hun software maakt het gemakkelijker om android toestellen in de auto te gebruiken. Er is een belangrijke rol weggelegd voor spraakgestuurde opdrachten. Autorijden wordt veiliger en comfortabeler; je hoeft je handen nooit van het stuur te halen om Android Auto te gebruiken. De software geeft je meteen die informatie waar je behoefte aan hebt. Eind 2014 worden de eerste auto’s met Android Auto-integratie verwacht.

Apple’s overmacht

Audi wilde aanvankelijk exclusief met Google samenwerken en BMW was niet bereid zijn eigen iDrive multimedia platform voor een nieuw product van Apple op te offeren, maar vanaf 2015 wordt toch ook in hun modellen CarPlay aangeboden.

Terwijl de wereld vol spanning de komst van iPhone 6 afwacht, kijkt Apple al verder vooruit. Er gaan geruchten over een mogelijke aankoop van het elektrische automerk Tesla. Van computers en smartphones naar auto’s: dit bedrijf brengt alles met elkaar in verbinding.